Recept dana PDF Ispis E-mail

Ćevapi

Sastojci :

450 g ovcetine, 150 g govedine, 40 g luka, 4 g papra, 12 g soli, Za somun ili lepinu: goveda juha ili juha u kocki.
 
Kako pripremiti :

Meso oprati, rasijeci na komadice 3x3 cm i samljeti u stroju. Mljeveno meso miješati rukom 15-20 minuta uz dodavanje zacina. Smjesu ostaviti da odstoji nekoliko sati pa cak i dan, a zatim praviti cevape.Cevapi se peku na obicnom roštilju namazanom uljem, po prilici 4-7 minuta, a na elektricnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pecenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipati ih paprom, a prema želji mogu se posipati i kosanim zelenim peršinom. Uz cevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Mogu se poslužiti i sa svježim paradajzom, zelenom salatom ili pecenim zelenim paprikama, kao i sa senfom. Bosanski cevapi poslužuju se u somunu (lepini) koji se prethodno umoci u mesni sok. Mesni sok možete napraviti i od govede kocke za juhu. Najlakše je pola kocke staviti u 2 dcl vode i na 500W zagrijati u mikrovalnoj 1-2 min.

 
Copyright © 2017. Cevabdzinica Bulevar Zivinice. PIXO TUZLA
035 772 777
?>