Ćevapi PDF Ispis E-mail

Ćevapi (sg. u kolokvijalnom govoru se često miješa č i ć: ćevap, čevap, rjeđe: čevab, sg. u službenom pisanom bosanskom: ćevapčić, pl. ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu.
Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina.
Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se tradicionalno služe u ćevabdžinicama, specifičnim bosanskim lokalima posebnog kolorita, gdje se osim ćevapa na jelovniku nerijetko mogu naći i ostala, slična jela sa roštilja.

Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u lepini. Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama od po pet, deset, petnaest i više komada, a postoje i regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa (posebno ili u snopovima od po četiri ili pet).
Tako su najpoznatiji banjalučki, travnički i sarajevski ćevapi.

 
Copyright © 2021. Cevabdzinica Bulevar Zivinice. PIXO TUZLA
035 772 777
?>